"Af årsager, der ligger hinsides almindelig sund fornuft, har Pedersen & Fredslund begået en tegneserie, hvor hovedpersonen, Krister, altid taler i palindromer" skrev Ekstra Bladet i 2009 da Forlaget Politisk Revy udgav første bind af Kristers oplevelser.

Et palindrom er som bekendt et ord eller en sætning, der staves ens forfra og bagfra, så anmelderens undren er måske på sin plads. Jeg kan ikke byde på nogen retfærdiggørelse - men jeg kan i det mindste ridse historien op:

I 1991 begyndte Jakob Fredslund og jeg på matematik/datalogi-studiet på Aarhus Universitet, hvor der ret hurtigt på vores hold gik sport i at finde på palindromer. Som vi husker det udsprang det af, at vi i et datalogikursus skulle skrive et program der kunne identificere palindromiske delstrenge af længere tekster. Hvor vores studiekammerater problemfrit kom videre med deres liv efter denne opgave var afleveret, lykkedes det aldrig rigtigt Jakob og mig at slippe palindromerne igen.

Ur-Krister, 1991

Noget tid efter begyndte jeg at levere tegneserier til studenterbladet Mads Føk, og i 1995 tillod jeg mig at gøre Jakobs og min gode studiekammerat Krister til hovedpersonen i en kort serie om en mand, der altid taler i palindromer - på trods af at Krister i virkelighedens verden stort set ikke havde været ophavsmand til andre palindromer end "Flasken er en eks-alf". Krister var så large at tillade fortsat brug af hans navn og karikatur, og yderligere 4 serier fulgte indtil 1997, en af dem med tekst af Jakob. Herefter stoppede jeg på universitetet og dermed også med produktion til bladet.

Kristers første palindrom, 1995

I 1999 besluttede jeg at tage serien op igen og denne gang gøre lidt mere ud af den. Jeg begyndte så at sige forfra: gentegnede et par gamle serier jeg fandt OK og plukkede hvad jeg kunne bruge fra de øvrige. Hvad teksten angik holdt jeg mig til palindromer som enten Jakob eller jeg selv havde fundet på. Det har både før og siden været udgangspunktet, selvom der har været enkelte (krediterede) undtagelser undervejs.

På cirka samme tidspunkt begyndte Jakob på sin hjemmeside at vedligeholde en liste over de palindromer vi havde fundet på. Et par år senere blev domænenavnet www.palindromer.dk tilknyttet, og listen blev udvidet til også at medtage indsendte bidrag. Det blev også på denne hjemmeside at de nye serier kom til at bo.


I 2006 opfordrede en læser os til at udgive serierne i papirform. Der var nu i alt ca 40 siders tegneserier i A4-format, som vi fik trykt i et hæfte betitlet Fuglen, ak, nu kun kanelguf og distribueret til interesserede. Cirka samtidig begyndte Jakob at bidrage langt mere på tekstsiden end tidligere. Siden da er serierne blevet skrevet i varierende grader af samarbejde mellem os: det sker at Jakob leverer et færdigt manuskript som jeg illustrerer, og det sker også at jeg laver hele molevitten selv, men det almindeligste er, at der er en eller anden form for ping-pong involveret. Det nye setup blev en saltvandsindsprøjtning: allerede i 2008 havde vi materiale nok til et hæfte nummer to, som kom til at hedde Seks nøgne sirener i seng ønskes.

Interessen for hæfterne var større end forventet, hvilket gav Jakob den tanke, at der måske ligefrem kunne være grundlag for en rigtig udgivelse, og i 2009 indvilligede Forlaget Politisk Revy til vores store glæde i at sende en lille bog med det bedste materiale på gaden. Til almindelig forvirring kom denne udgivelse også til at hedde Seks nøgne sirener i seng ønskes, selvom den indeholdt serier fra begge hjemmetrykte albums plus et par nye ting. I 2014 kom en opfølger, Løg og nisser, dressing og øl primært bestående af nyt materiale.

Fra 2015 har vi ændret arbejdsdelingen en smule: Jakob vedligeholder stadig www.palindromer.dk som i skrivende stund tæller langt over 1000 palindromer og meget andet ordsjov - check for eksempel den brugergenererede ordbog Godt ord igen. Hvad der mere direkte har med tegneserien at gøre vil blive lagt her på www.kristersoplevelser.dk.

Siden da har kadencen været sat lidt ned - men i 2022 udkom dog et bind 3, denne gang på forlaget Hexameter. Dette seneste skud på stammen fik titlen Morfar emmer af rom.

Vi ligger p.t. i forhandlinger med adskillige forlag om at få bøgerne oversat til 30-40 sprog og udgivet i resten af verden. Vi skal blot lige have fundet nogle oversættere.

Kristian Pedersen 2015, 2016, 2024


"- Har Bror Lasse bemærket noget særligt ved et Par af Navnene?"
     "Nej" svarede Lasse usikkert, "jeg ved i det mindste ikke af det at sige. Men jeg har ikke Hode for saadant heller."
     "Jo se Anna og Otto giver akkurat det samme, om man læser dem forfra eller bagfra - præcist det samme. Her skal du se." Han tog en Barnetavle der hang paa Væggen med en Stump Griffel ved, og begyndte møjsommeligt at skrive Navnene. "Her skal du bare se, Bror."
    "Ja, jeg kan jo ikke læse," sagde Lasse og rystede opgivende paa Hodet. "Jasaa det giver det samme paa begge Vis? - det var Satans, gu var det mærkværdigt!" han kunne ikke komme sig af sin Forundring.

(fra Pelle Erobreren)